Mellkas computer-tomográfia felvételek használata opportunista tüdőrák szűrésre mesterséges intelligenciával támogatva

2021. November 29.

A Syreon Kutató Intézetet 2008-ban alapították egyetemi hátterű, az egészségügyi technológia értékelési és egészségpolitikai elemzésekben jártas kutatók. Az Intézet alapítása óta dinamikusan fejlődik, többek között az EU kutatásfejlesztési alapjaiból támogatott, illetve gyógyszer- és orvosi műszergyártó vállalatok, nonprofit szervezetek és közintézmények által kezdeményezett kutatási projektben vesz részt. Mindezek mellett tevékenysége kiterjed a szakterülethez kapcsolódó képzési programokra.

A „Mellkas computer-tomográfia felvételek használata opportunista tüdőrák szűrésre mesterséges intelligenciával támogatva” című 2020-1.1.2-PIACI-KFI-2021-00283 azonosítószámú projekt 304 404 000 Ft összköltséggel 205 769 700 Ft támogatás mellett a SYREON Kutató Intézet szervezésével valósul meg.

Magyarországon a tüdőrák felel a legtöbb daganatos halálozásért férfiak és nők esetében is, és a nemzetközi statisztikák szerint hazánk világelső a tüdőrákos halálozásban. A daganat típus jellemzően csak késői stádiumban okoz klinikai tüneteket, ezért a diagnózis felállításakor a betegek nagy része már előrehaladott állapotú, gyógyíthatatlan betegséggel küzd. A tüdőrákszűrés ígéretes eszköz a betegség korai, még gyógyítható stádiumban történő felismerésére. A nemzetközi ajánlások alapján a legalkalmasabb tüdőrák szűrési módszer az alacsony dózisú komputertomográfiás (LDCT) vizsgálat - azonban a vizsgálat sugárterhelése miatt bevezetése csak a kifejezetten magas kockázatú személyekben ajánlott. Projektünk célja a fentiek szerinti LDCT tüdőszűrést kiegészítő, mesterséges intelligencia alapú, opportunisztikus tüdőszűrő program technikai hátterének kifejlesztése és valós körülmények között történő vizsgálata. A magas kockázatú csoport LDCT szűrését jól kiegészítheti az egyéb célokból kivitelezett normál dózisú, magasabb felbontású mellkas CT leletek opportunisztikus szűrése, hogy a tüdő daganatos elváltozásai minél nagyobb arányban mellékleletként, még tüneteket nem okozó korai stádiumban kerüljenek felismerésre. A tervezett megoldás a tumor gyanú felismerését követően a hosszanti betegút követést is támogatni fogja, megelőzendő a korai felismerés nyújtotta előny esetleges erózióját a kivizsgálási szakasz lassúsága miatt. Célunk a pillanatnyi radiológiai kérdéshez kötődő támogatás irányából elmozdulni az egészségügyi rendszerbe mélyebben integrált, hosszanti betegkövetést és azon belül tüdőfolt kivizsgálás követést támogató rendszer irányába, elsőként létrehozva és valós körülmények között jellemezve ezt a termék-szolgáltatás kombinációt. A projekt során klinikai vizsgálatban demonstráljuk a kifejlesztett komplex technológia egészségügyi ellátórendszerbe történő integrálását. A klinikai adatgyűjtés mellett a technológia költség-hatékonyságát demonstráló tudományos bizonyítékokat is generálunk, valamint összeállítjuk a piaci bevezetését és közfinanszírozását elősegítő érvrendszert. A szűrés jelenlegi gyakorlatának fentiek szerinti kiterjesztése olyan egyedi innovációs lépés, melynek haszna elsősorban a megnyert egészséges életévekben mérhető. A fejlesztés egészségügyi hasznosítása révén lehetőség nyílik a korai diagnózisra, a túlélési esélyek növelésére, valamint a kezelés kapcsán felmerülő egészségügyi költségek optimalizálására. 

 

Back to news

TODAY'S RESEARCH FOR TOMORROW'S HEALTH

Syreon Research Institute: 1142 Budapest, Mexikoi str. 65/A.

E-mail: info@syreon.eu